Jak zaprojektować kuchnię przyjazną dla środowiska?

Jednym z najbardziej popularnych aktualnie trendów w przebudowie kuchni jest projektowanie ich tak, by były przyjazne dla środowiska. Taka decyzja ma daleko idące konsekwencje, ponieważ tzw. “zielona” kuchnia może m.in. ograniczyć ilość odpadów domowych, pomóc chronić zasoby naturalne, czy zmniejszyć obciążenie wysypisk śmieci. Z całą pewnością nie jest to wybór tani, ale bardzo odpowiedzialny zarówno dla naszego gospodarstwa domowego, jak i całego otoczenia.

Co dokładnie weźmiemy pod uwagę przy projektowaniu kuchni przyjaznej dla środowiska? Należy przede wszystkim wyjść z założenia, że poziom ekologiczności kuchni jest po prostu zależny od jej części składowych. Każdy z elementów ma wpływ na efekt końcowy i przy każdym z nich stajemy przed wyborem rozwiązań bardziej lub mniej ekologicznych. Nie ma jednego złotego środka – pojedynczej decyzji, wyboru czy zmiany, które po wprowadzeniu sprawią, że nasza kuchnia z dnia na dzień stanie się eko.

Istnieje wiele rodzajów materiałów, urządzeń, stosowanych rozwiązań i innych decyzji projektowych, których wybór może przybliżyć nas do upragnionego celu – małego, pozytywnego wpływu na przyszłość naszego otoczenia. Oto kilka nich:

 

Odświeżaj, nie kupuj!

W dzisiejszych czasach dominującego konsumpcjonizmu przywykliśmy do nieustannego wyrzucania przedmiotów. Skoro, by zakupić nowy produkt wraz z dostawą i usługą montażu nie musimy nawet ruszać się z domu, często nie chce się nam poświęcać czasu na naprawy czy odświeżanie tego, co już posiadamy. Czy jesteśmy w stanie to zrozumieć? Jak najbardziej, dlatego w ProjektDeska oferujemy usługi, dzięki którym bez wychodzenia z domu uzyskacie Państwo nową, piękną kuchnię.

Fakty są jednak takie, że przy nieco większym nakładzie pracy i czasu, Twoje szafki po wymianie frontów mogą wyglądać niemal równie atrakcyjnie, jak te nowo zakupione, a zaoszczędzisz przy tym znaczną część kwoty przeznaczonej na ich zakup. Rezygnując na chwilę z przyziemnej, egoistycznej perspektywy finansowej, oszczędzisz nie tylko Ty, ale także środowisko. Po pierwsze, nie wyrzucając starych szafek, a jedynie ich części, produkujesz mniej śmieci. Po drugie, kupując jedynie nowe elementy zamiast całych mebli, zużywasz znacznie mniej drewna i ratujesz życie drzewom.

 

Używaj materiałów z recyklingu!

Od produktów, które są przetwarzane na płyty kwarcowe, aż po szklane płytki stworzone ze szkła z rynku wtórnego – istnieje naprawdę mnóstwo możliwości stylizowania kuchni przy użyciu materiałów wyprodukowanych ze składników pochodzących z recyklingu. Również wybierając dekoracje do swojego wnętrza, wybieraj te stworzone z surowców wtórnych. W ten sposób nie tylko dbasz o swoje otoczenie, ale też zyskujesz wpływ na końcowy kształt przedmiotów, które będą zdobiły Twoją kuchnię.

 

Stosuj wykończenia o niskiej zawartości lotnych związków organicznych

Jest to szalenie istotny czynnik mający wpływ na jakość powietrza zarówno w Twoim domu, jak i poza nim. Uwalnianie lotnych związków organicznych w znaczny sposób obniża jakość powietrza, co w dłuższej perspektywie może przekładać się na stan zdrowia mieszkańców. Kuchnia przyjazna dla środowiska będzie wykorzystywała wykończenia o niskiej lub zerowej zawartości lotnych związków organicznych, co minimalizuje zanieczyszczenia wokół niej. Pamiętaj, aby poruszyć tę kwestię na etapie projektowania.

 

Energooszczędne urządzenia kuchenne i oświetlenie

Mówi się, że kuchnia jest sercem gospodarstwa domowego. Można więc pokusić się o tezę, że to sprzęt kuchenny sprawia, że serce domu tętni życiem. W końcu czym byłaby kuchnia bez piekarnika, lodówki, zmywarki czy choćby ekspresu do kawy?

Naturalnym wyborem osoby o „eko-nastawieniu” jest rzecz jasna zakup sprzętu używanego. Kupowanie z drugiej ręki to sposób na oszczędność zasobów – wystarczy pomyśleć o tym, ile wody i energii zużywane jest podczas procesu produkcji i transportu przykładowego piekarnika czy lodówki. Nie wspominamy już nawet o stertach śmieci, które każdego dnia opuszczają zakłady produkcyjne i zagracają naszą planetę nie przez dziesiątki, a setki lat.

Warto też ograniczyć swój wybór do produktów oznaczonych znakiem towarowym Energy Star. Jest to symbol międzynarodowego programu mającego na celu promowanie produktów energooszczędnych i zmniejszenie wydzielania gazów będących przyczyną efektu cieplarnianego. Należy zaznaczyć, że choć jesteśmy wielkimi zwolennikami kupowania sprzętu używanego, w ujęciu długoterminowym lepszym dla środowiska będzie zakup nowego sprzętu z gwiazdką, niż używanego, ale pochłaniającego duże zasoby energii.

 

Energooszczędne oświetlenie

W zakresie oświetlenia kuchni stajemy przed bardzo podobnym wyborem. Tu również możemy postarać się o zakup z drugiej ręki, lub zainwestować w sprzęt cechujący się energooszczędnością. W Internecie znajdziemy setki ogłoszeń ludzi oferujących niepotrzebne już urządzenia oświetleniowe, które nie został nawet wyjęte z opakowania. Dzięki temu, możesz nie tylko taniej pozyskać nowy sprzęt, ale też nie kupujesz go w sklepie i nie pobudzasz tym samym dalszej produkcji.

Jak zadbać o energooszczędność oświetlenia? To naprawdę łatwe! Przede wszystkim, po raz kolejny w wyborze pomoże nam oznaczenie Energy Star. Warto też zainwestować w żarówki LED, które choć są droższe od klasycznych, zużywają znacznie mniej prądu i są bardziej długowieczne. Patrząc przyszłościowo, są więc bardzo opłacalną inwestycją zarówno z perspektywy użytkownika, jak i całej planety. Kolejnym efektywnym rozwiązaniem jest zamontowanie przełączników, które pozwalają na regulację mocy oświetlenia i tym samym umożliwiają nam kontrolę zużycia energii.

 

Blaty przyjazne środowisku

Blaty pełnią kluczową rolę w kuchni, bo oprócz tego, że przygotowujemy na nich jedzenie, stanowią one ważne dopełnienie całego pomieszczenia, decydując o efekcie finalnym – wyglądzie naszej kuchni. Wygląd jest dla większości zdecydowanie najważniejszym aspektem, jednak warto też pamiętać o tym, by blaty miały optymalny wpływ zarówno na środowisko, jak i nasze zdrowie.

Warto wybrać blaty wykonane z naturalnych składników, które cechują się trwałością i są naprawialne. Należy też zdecydować się na taką powierzchnię, która naprawdę się nam podoba i pasuje do aranżacji całej kuchni, by zminimalizować ryzyko, że w krótkim czasie będziemy mieli ochotę ją wymienić. Długowieczność jest kluczem w dbaniu o środowisko – najbardziej ekologiczne rozwiązania to te, które eliminują potrzebę częstych wymian i kolejnych zakupów, a co za tym idzie generowanie kolejnych ton odpadów.

 

Podłoga przyjazna środowisku

Jeśli chcesz mieć trwałą i piękną podłogę wykonaną z naturalnych, odnawialnych surowców, koniecznie rozważ linoleum i korek.  Obydwie opcje są niezwykle trwałe, a jednocześnie miękkie i wygodne w użytkowaniu. Możesz samodzielnie zainstalować linoleum i wykładzinę korkową i z szerokiej gamy kolorów i wzorów wybrać ten idealnie pasujący do Twojej kuchni. Warto zaznaczyć, że najbardziej przyjazne dla środowiska opcje to beton i posadzki terazzo, choć nie są to rozwiązania szczególnie praktyczne i wygodne. Wybór należy do Was!

 

Żyjemy w czasach, w których świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie, a poprawiające się ekonomiczne warunki życia sprawiają, że podejmując decyzje zakupowe, coraz częściej stać nas na to, by nie kierować się wyłącznie ceną. Dzięki temu wielu z nas porzuca egoistyczne myślenie jedynie o swoim interesie i bierze również pod uwagę wpływ decyzji na otaczający nas świat. Tendencje te sprawiają, że na etapie projektowania czy przebudowy kuchni, coraz więcej osób decyduje się na stosowanie rozwiązań przyjaznych dla środowiska.

Głównym założeniem osoby, której zależy na przyszłości naszej planety, powinno być możliwie maksymalne wykorzystanie tego, co już posiada. Dotyczy do zarówno całej kuchni, którą można poddać renowacji, jak i poszczególnych elementów czy materiałów. Warto korzystać z tych, które pochodzą z recyklingu i w ten sposób znajdować im nowe zastosowanie, zamiast zapełniać, i tak już przepełnione, wysypiska śmieci.

Kuchnia to system naczyń połączonych, z których każde stanowi dla nas pole do wyboru rozwiązań bardziej lub mniej ekologicznych. Doskonałym rozwiązaniem jest decyzja o zakupie produktów z drugiej ręki, dzięki czemu ograniczamy dalszą produkcję dóbr i, tak jak w przypadku recyklingu materiałów, redukujemy ilość generowanych odpadów. Kolejnym kluczowym aspektem jest dobór rozwiązań przyjaznych środowisku – naturalnych i energooszczędnych. Dotyczy to niemal wszystkich elementów składowych kuchni – sprzętów kuchennych, oświetlenia, blatów, podłogi itd.

Pole do popisu dla proekologicznych konsumentów jest więc ogromne, a liczba możliwych rozwiązań sprawia, że wybór przyjazny środowisku wcale nie kłóci się już z estetyką i atrakcyjnością kuchni. Dosłownie każdy z nas jest w stanie zrobić coś dla otoczenia i tylko od dostępnego budżetu zależy, ile „zielonych” rozwiązań wprowadzimy. Gorąco zachęcamy, abyś po przeczytaniu tego artykuł spróbował wybrać choć jedno zastosowanie, które możesz już teraz wprowadzić w swoim domu!